poniedziałek, 3 kwietnia 2017

szakszuka- jajka w bałaganie


Dziś w cyklu "poniedziałek na wytrawnie" szakszuka, czyli tunezyjska bardzo prosta potrawa, której nazwa dokładnie oznacza "bałagan". Najczęściej jadana jest na śniadanie i podawana z grzanką, ja zrobiłam ją na obiad podając z ziemniakami smażonymi z cebulką i szynką. jej zrobienie to dosłownie kwadrans (jeśli mamy wcześniej ugotowane ziemniaki) a więc na nadchodzące lato jak znalazł. W końcu kto takie piękne dni chciałby spędzić przy garach? Szybkie danie i na dwór. Mojemu mężowi bardzo zasmakowała. Może nie wygląda wykwintnie, bardziej jak zwykłe wiejskie jadło ale jest smaczna. Polecam!

Składniki:

  • 4 jajka
  • puszka pomidorów krojonych (lub świeże pomidory)
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g szynki wędzonej
  • zielona cebulka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • szczypta ziół prowansalskich
Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić w grube plasterki. Jedną cebulę posiekać i podsmażyć, wrzucić do niej pokrojoną szynkę i  ziemniaki, smażyć chwile nie mieszając zbyt dużo, żeby z  ziemniaków nie zrobiła się papka. 
Drugą cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać czosnek a po minucie wlać pomidory. Mieszając dusić chwilę aż woda trochę odparuje i doprawić. Na końcu na wierzch wbić jajka i przykryć pokrywką, Dusić chwilę aż jajka się zetną. Podawać z ziemniakami, posypane zieloną cebulką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up