sobota, 9 września 2017

chleb z garnka


Dotychczas rządził u nas chleb z tego przepisu (klik). Na co dzień piecze go Mama a ja lubię eksperymentować i próbować różnych przepisów. Dlatego zainteresował mnie ostatnio popularny w internecie chleb z garnka. W sumie proporcje podobne jak na nasz ale sposób wykonania inny. Niewątpliwą zaletą jest to, że nie trzeba wyrabiać ciasta, ja wymieszałam tylko widelcem. a także szybkość robienia- wieczorem zarabia się ciasto a rano tylko piecze. Zanim ogarniemy się z rana to w tym czasie chlebek robi się sam, w sam raz na śniadanie. Mojemu mężowi tak zasmakował, że powiedział, że od teraz pieczemy i nie kupujemy już chleba. 
Chleb niby ma być pieczony w garnku ale jeśli nie macie takiego żeliwnego z pokrywką i bez plastikowych elementów to użyjcie zwykłego naczynia żaroodpornego. Ja tak zrobiłam i się sprawdziło. 

Składniki:

  • 500 g mąki + do podsypania
  • 400 ml wody letniej
  • 20 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie chleba najlepiej zacząć wieczorem. Drożdże rozmieszać  wodą i cukrem, odstawić na kilka minut. Dodać do mąki, posolić i wymieszać. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i wstawić do lodówki na noc. Rano garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 230*C. Ciasto wyjąc z miski na obsypany mąka blat, zagnieść i złożyć jak kopertę na cztery części. Przełożyć do nagrzanego naczynia, przykryć i piec pół godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce. 


5 komentarzy:

  1. Pani Madziu, jak zwykle extra! I ja dziś robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, na idealnie wypieczony

    OdpowiedzUsuń
  3. No ciekawe, ciekawe. Jutro się za to zabiorę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na ile czasu ciasto z lodówki wędruje do piekarnika przez zagniataniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ile czasu ciasto z lodówki wędruje do piekarnika przez zagniataniem?

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up