malinowa pierzynka



Wreszcie doczekałam się takiej ilości malin w moim ogródku, żeby wystarczyło na duże ciasto. Zrobiłam kruche kakaowe z malinową masą i bezą oprószoną migdałami. Maliny troszkę przełamały słodycz bezy więc całość była idealnie wyważona, nie za słodka. Polecam na rodzinne przyjęcia, nada się doskonale. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • łyżka ciemnego kakao
  • 2 żółtka
na masę malinową:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • opakowanie masy malinowej (dodatku do śmietany)
  • 2 szklanki malin (lub pół na pół z jeżynami)
na bezę:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki migdałów w płatkach 
Składniki ciasta zagnieść, schłodzić przez godzinę w lodówce. Około łyżkę ciasta odłożyć, resztę podzielić na połowę i każdą część rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Odłożony kawałek także rozwałkować (obojętnie jak, bo później będzie trzeba go pokruszyć).  Białka ubić na pianę, nadal ubijając powoli dosypywać cukier. Kiedy masa będzie gęsta wyłożyć ją na jedną część ciasta i posypać migdałami. Wszystkie trzy ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Ciasto z pianą piec jeszcze dodatkowo 10 minut w 160*C. Wystudzić. 

Kremówkę ubić, pod koniec wsypując proszek malinowy. Odłożone ciasto pokruszyć do masy, dodać maliny i wyłoży na ciasto kakaowe. Przykryć blatem z bezą. Wstawić do lodówki.   


2 komentarze:

  1. Ale smacznie to wygląda - zdecydowanie nie omieszkam się spróbować nie długo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ti ma być opakowanie masy malinowej?

    OdpowiedzUsuń