Wszelkiego rodzaju "chinki" i inne potrawy ryżowo-sosowe jadamy częściej niż tradycyjne obiady. Lubimy je bardzo, zwłaszcza mąż, który czasem zabiera je też do pracy. Kurczaka z ananasem nie robiłam już ho ho, więc nadeszła pora odrobić zaległości. Taka wersja nam spasowała, będziemy na pewno robić częściej.
Składniki na 3 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 2 marchewki
- cebula
- 3-4 plastry ananasa z puszki
- 2-3 łyżki mąki
- szczypta cynamonu, curry, soli i pieprzu
- 3/4 szklanki ryżu
- ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oleju
Mięso pokroić na niewielkie kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. W międzyczasie ugotować ryż na sypko. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę a po chwili kawałki kurczaka i obsmażyć na złoto. Zalać dwiema szklankami wody, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, przyprawy i dusić pod przykryciem około kwadransa. Pod koniec wrzucić cząstki ananasa i starty czosnek. Jeśli trzeba to doprawić lub jeszcze posolić. Podawać z ryżem.
świetny! Dodałabym trochę sosu piri-piri by nadać ostrości i sądzę, że nawet mój niejadek kurczakowy by spróbował :)
OdpowiedzUsuńO, mnie bardzo odpowiada słodkawo-ostrawe połaczenie z dodatkiem ananasa.
OdpowiedzUsuńSałatka na nim bazujaca jest pyszna!
:)