róże karnawałowe


Róże karnawałowe to ciastka robione z tego samego ciasta co faworki. Fantazyjnie wyglądające płaty ciasta zwieńczone są konfiturą. Nie tylko świetnie smakują ale są też ozdobą stołu. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu co zrobić na Tłusty Czwartek, skorzystajcie z tego przepisu. Satysfakcja gwarantowana:)

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • kieliszek spirytusu
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
  • konfitura

Mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i alkohol wymieszać, zagnieść ciasto. Ułożyć je na blacie podsypanym mąką i uderzać w nie wałkiem, co jakiś czas składając ciasto na połowę. Ciasto należy zbijać około 10 minut, żeby dobrze się napowietrzyło. Rozwałkować, wycinać kółka w czterech rozmiarach (największe od szklanki drinkówki, najmniejsze od kieliszka), każde kółko nacinać kilka razy z brzegu. Sklejać róże zaczynając od największego koła, kończąc na najmniejszym. Palcem docisnąć środek, żeby się skleiły. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz najmniejszą częścią do dołu, smażyć na złoto. Ostudzone posypać cukrem pudrem, środek udekorować konfiturą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz