Coś dla lubiących połączenie banana z czekoladą. Nie każdy lubi wypieki z bananami, niektórzy twierdzą, że są zbyt mdłe.Dla mnie to absolutna rewelacja, Gorzka czekolada i kakao przełamują mdły smak banana, a oranżada sprawia, że są pulchne i wilgotne.
składniki na 12 sztuk:
2,5 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g rozpuszczonego masła
2 jajka
1/2 szklanki białej oranżady
1/2 szklanki pitnego jogurtu bananowego
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady posiekanej
2 łyżki kakao
banan
Osobno wymieszać suche i mokre składniki, następnie razem połączyć. Do foremek na muffinki wyłożyć po łyżce ciasta, położyć plasterek banana i przykryć ciastem. Piec 20 minut w 180*C.
Na ostatnią minutę pieczenia na każdą muffinkę położyłam kostkę białej czekolady. Niestety była chyba kiepskiej jakości i zamiast się roztopić, sparzyła się i stwardniała. Nie miało to jednak wpływu na smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz