Nie lubię tortów z ciężkimi, tłustymi masami, dlatego zrobiłam ten pyszny, lekki tort. Biszkopt przekładany jest warstwami aksamitnej pianki, którą przygotowuje się w kilka chwil.
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
25 dag mąki
20 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
5 jaj
25 dag mąki
20 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
Ptasie mleczko:
500 ml śmietanki 36%
500 ml śmietanki 36%
1 szklanka cukru pudru
2 różne galaretki
alkohol do nasączenia biszkoptu
Upiec biszkopt, ostudzić przekroić na 3 części, nasączyć.
Galaretki rozpuścić osobno każdą w 1/2 szklanki wody.Śmietankę podzielić na połowę. Jedną połowę ubić z połową cukru pudru i wymieszać z galaretką. Wyłożyć na nasączony krążek biszkoptu i przykryć kolejnym krążkiem, gdy trochę stężeje. Tak samo postąpić z kolejną warstwą. Chłodzić 2 godz. Udekorować kremem.
2 różne galaretki
alkohol do nasączenia biszkoptu
Upiec biszkopt, ostudzić przekroić na 3 części, nasączyć.
Galaretki rozpuścić osobno każdą w 1/2 szklanki wody.Śmietankę podzielić na połowę. Jedną połowę ubić z połową cukru pudru i wymieszać z galaretką. Wyłożyć na nasączony krążek biszkoptu i przykryć kolejnym krążkiem, gdy trochę stężeje. Tak samo postąpić z kolejną warstwą. Chłodzić 2 godz. Udekorować kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz