tort mleczko ptasie

Nie lubię tortów z ciężkimi, tłustymi masami, dlatego zrobiłam ten pyszny, lekki tort. Biszkopt przekładany jest warstwami aksamitnej pianki, którą przygotowuje się w kilka chwil. 





Składniki:
Biszkopt:                               
5 jaj              
25 dag mąki        
20 dag cukru       
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy    
2 łyżki kakao

Ptasie mleczko:                          
       
500 ml śmietanki 36%
1 szklanka cukru pudru 
2 różne galaretki   

alkohol do nasączenia biszkoptu


Upiec biszkopt, ostudzić przekroić na 3 części, nasączyć.
Galaretki rozpuścić osobno  każdą w 1/2 szklanki wody.Śmietankę podzielić na połowę. Jedną połowę ubić z połową cukru pudru i wymieszać z galaretką. Wyłożyć na nasączony krążek biszkoptu i przykryć kolejnym krążkiem, gdy trochę stężeje. Tak samo postąpić z kolejną warstwą. Chłodzić 2 godz. Udekorować kremem.
                    
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz