Wilgotna, aromatyczna babka piaskowa. Przepis podany jest na dużą foremkę, ja piekłam z połowy porcji w foremce o średnicy 20 cm. Dodałam do białej warstwy bakalie i sok z cytryny. Ważne, żeby babka piekła się powoli, dlatego jeśli za szybko zacznie się od góry zapiekać, należy przykryć ją folią aluminiową.
Składniki:
kostka margaryny
1 1/2 szklanki cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki maki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka octu
3 łyżeczki gorzkiego kakao
bakalie ( rodzynki, kandyzowane ananasy)
skórka i sok z cytryny
Żółtka utrzeć na puch, dodać roztopiona i ostudzona margarynę, ucierać około 3 minuty. Dodać mąki z proszkiem, olej, ocet i pianę ubita z białek. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej bakalie, sok i skórkę z cytryny. Przełożyć do dobrze wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Piec w 180*C ok godziny. po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz