trufle z płatków z bakaliami

Powiedzmy, że to trufle, choc nie wiem jak nazwać te "cosie". Cudnie czekoladowe, chrupiące w środku. Robi się je w 10 minut, w sam raz dla niezapowiedzianych wcześniej gości. Nie wymagają prawie żadnego wysiłku. Zrobimy je ze składników, które każdy ma w domu. 




Składniki:
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 szklanka płatków do mleka  muszelki czekoladowe
bakalie (orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, migdały)
2 łyżki mleka

Bakalie siekamy i mieszamy w misce  z płatkami. Czekolade topimy z mlekiem w kąpieli wodnej, wlewamy do suchych składników, mieszamy łyżką.  Wykładamy małymi porcjami na pergamin, wkładamy do zamrażalki na 15 minut lub na dłużej do lodówki. Po zastygnięciu przekładamy do papierowych foremek. 

1 komentarz: