Składniki:
- 290 g mąki
- 90 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 220 g masła
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki marmolady wieloowocowej
Masło utrzec na puch z pudrem. Dodac skórkę z cytryny i zółtka. Dodac wymieszane ze soba maki i sól. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełozyc do szprycy i wyciskac na papier. Na środek każdego wycisnąć troche marmolady. Piec 12 minut w 180*C. Ostudzić na kratce i posypac cukrem pudrem.
Śliczne, takie domowe:)
OdpowiedzUsuńZawsze miałam ochotę na takie ciasteczka domowe:))
OdpowiedzUsuńAle nigdy nie miałam przepisu:)
zastanawiam się czy ten przepis można wykorzystać do wyciskania ciastek z takiej ręcznej maszynki w kształcie pistoletu....wyglądają super
OdpowiedzUsuńnie wiem chyba tak, to ciasto jest bardzo twarde, z trudem je wyciskałam szprycą. Taką specjalną szprycą z tarczami do ciastek sie da. pozdrawiam
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasteczka rewelacyjne właśnie upiekłam sa przepyszne gorąco polecam lepsze jak ze sklepu :):):
OdpowiedzUsuńcieszę się i dziekuję za opinię! pozdrawiam.
Usuń