ciasteczka cytrynowe ze szprycy



Składniki:
  • 290 g mąki
  • 90 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 220 g masła
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki marmolady wieloowocowej
Masło utrzec na puch z pudrem. Dodac skórkę z cytryny i zółtka. Dodac wymieszane ze soba maki i sól. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełozyc do szprycy i wyciskac na papier. Na środek każdego wycisnąć troche marmolady. Piec 12 minut w 180*C. Ostudzić na kratce i posypac cukrem pudrem. 

7 komentarzy:

  1. Zawsze miałam ochotę na takie ciasteczka domowe:))
    Ale nigdy nie miałam przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zastanawiam się czy ten przepis można wykorzystać do wyciskania ciastek z takiej ręcznej maszynki w kształcie pistoletu....wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem chyba tak, to ciasto jest bardzo twarde, z trudem je wyciskałam szprycą. Taką specjalną szprycą z tarczami do ciastek sie da. pozdrawiam

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka rewelacyjne właśnie upiekłam sa przepyszne gorąco polecam lepsze jak ze sklepu :):):

    OdpowiedzUsuń