Wilgotne ciasto kakaowe posmarowane  konfiturą malinową i nasączone malinówką. Przełożone budyniowym kremem i wykończone bezowymi kulkami kokosowymi i gorzką czekoladą.Znakomite na przyjęcia rodzinne. Kwaśna konfitura idealnie współgra ze słodkim ciastem. Ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka.
Przepis autorski.
Ciasto:
- 6 żółtek
 
- 4 białka
 
- 2 łyżki kakao
 
- 1 kostka margaryny
 
- 1 szklanka maki krupczatki 
 
- 3/4 szklanki cukru
 
- 3 łyzki wody
 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
 
 Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować i ostudzić. Do zimnej masy wmiksować żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Podzielić na połowę i rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 21 cm.
Kulki kokosowe:
- 2 białka
 
- 10 dag cukru
 
- 10 dag kokosu drobnego
 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie kokos. Łyżką nakładac kulki na jedną z porcji ciasta. Obie tortownice włożyć do nagrzanego do 170*C piekarnika i piec do suchego patyczka.  
Krem:
- 500 ml mleka
 
- 1 łyżka mąki pszennej
 
- 1  1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
 
- 3 łyżki cukru
 
- 100 g masła 
 
- cukier waniliowy
 
Połowę mleka zagotować, resztę wymieszac ze wszystkimi skaładnikami oprócz masła. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń i ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem. 
Dodatkowo:
-  kwaśna konfitura malinowa
 
- kieliszek nalewki malinowej
 
- 20 g gorzkiej czekolady
 
- 1 łyżka mleka 
 
Ciasto bez kulek kokosowych nasączyć nalewką. Posmarować połową konfitury. Wyłożyć krem. Ciasto z kokosem od spodu posmarować konfiturą i położyć na krem, Czekoladę rozpuścić z mlekiem i "popisać" nią ciasto. Schłodzić.   
 
Przemawia ono do mnie:D
OdpowiedzUsuń