To ciasto to jedno z tych, do których zrobienia wystarczy miska i trzepaczka. Składniki wystarczy wymieszać i upiec. Nawet bez konkretnej kolejności dodawania składników. Przepis na którym się wzorowałam
(tutaj) nie zawierał wiśni i czekoladowych kropelek, ale miał cynamon. Troszeczkę zmieniłam go po swojemu i wyszło bardzo smaczne ciasto, choć w oryginale na pewno takie też było. Moje wyszło niższe ale to chyba dlatego, że użyłam większej foremki. Bardzo polecam, zdążycie go zrobić nawet kiedy goście będą już na progu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu wiśniowego
- 1 starte na grubych oczkach jabłko
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Przelać do wyłożonej papierem foremki (użyłam 23*25 cm).
- mrożone wiśnie
- kropelki czekoladowe
- łyżka mąki
- cukier puder
Wiśnie rozmrozić i dokładnie osączyć. Oprószyć mąką i ułożyć na cieście. Posypać całość kropelkami czekoladowymi. Piec około 40 minut w 180*C (piekłam z termoobiegiem).
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wydaje się byc banalne ;) trzeba spróbować
OdpowiedzUsuńbardzo banalne:) polecam!
UsuńFaktycznie super proste, zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, takie proste i szybki ciasta sa przeważnie najlepsze!
UsuńJa dziś troszkę zmodyfikowałam ten przepis. Nie wiem czy to odkrywcze jakieś specjalnie, ale: dodałam skórkę pomarańczową plus sok z całej pomarańczy, 3 łyżki powideł śliwkowych i śliwki oraz czekoladę kawową pokrojoną na mniejsze kawałki na górę. Wykluczyłam jabłko i wiśnie. Wyszło pysznie! Polecam;)
OdpowiedzUsuńPYSZNE POLECAM!!!! WILGOTNE I SMACZNE NAWET NA TRZECI DZIEŃ PO UPIECZENIU !
OdpowiedzUsuń