mus czekoladowy


Deser, który polecam na Walentynki. Szybki w przygotowaniu, wyborny w smaku. Tak naprawdę powinien być zrobiony z gorzkiej czekolady, ale mój mąż takiej nie lubi, zrobiłam więc z mlecznej. Mus na gorzkiej czekoladzie w smaku będzie mocniejszy i będzie miał ciemniejszy kolor. Z mlecznej też wyszedł pyszny, ale ostrzegam.... zapycha... i to na maxa! Po takim deserze nawet taki łasuch jak ja, nic już w siebie nie wmusi! Mimo to bardzo polecam!!!

Składniki (na 2 pucharki):
  • 4 żółtka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kakao
Żółtka wbić do miski, ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą (tak, aby miska jej nie dotykała), dodać cukier z wanilią i mikserem ubić na biało. Dodać połamaną czekoladę oraz kakao i mieszać do rozpuszczenia. Śmietankę ubić na sztywno, łyżkę odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą żółtkową. Przelać do pucharków, wstawić na kilka godzin do lodówki. Ozdobić pozostałą śmietaną, czekoladą lub owocami.

2 komentarze: