kołacze z kruszonką


Wszelkiego rodzaju kołacze i drożdżówki pojawiają się u mnie często, ponieważ wszyscy domownicy uwielbiają je na kolacje z kakao, a o pozostałe do śniadania sztuki, rozgrywają się istne boje. Wypróbowałam już wiele przepisów, co jeden to wydaję się lepszy. Dziś nowy przepis, pomysł mojej mamy, w wersji kołaczowej z trzema nadzieniami i kokosową kruszonką.



Składniki:

  • 15 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka, ewentualnie wody
  • 45 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła
dodatkowo:
  • 1 szklanka masy makowej
  • kilka łyżek marmolady
  • 1 szklanka białego sera rozrobionego z cukrem i skórką z cytryny
  • kruszonka ( 1 łyżka masła, 1 łyżka kokosu, 1 żółtko, 1 łyżka cukru, mąki taka ilość aby kruszonka miała pożądana konsystencję)
Drożdże rozpuścić w mleku. Odstawić na chwilę, następnie wlać do maki, wsypać cukier i sól. Wyrabiając dodawać po jajku, na koniec ostudzone masło. Wyrabiać 5 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie uformować okrągłe placuszki, na każdy położyć po łyżce marmolady, sera i maku. Posypac kruszonką, upiec na złoto. 

2 komentarze:

  1. pysznie wyglądają, ostatnio mam fazę na ciasto drożdżowe więc na pewno wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń