Wszelkiego rodzaju kołacze i drożdżówki pojawiają się u mnie często, ponieważ wszyscy domownicy uwielbiają je na kolacje z kakao, a o pozostałe do śniadania sztuki, rozgrywają się istne boje. Wypróbowałam już wiele przepisów, co jeden to wydaję się lepszy. Dziś nowy przepis, pomysł mojej mamy, w wersji kołaczowej z trzema nadzieniami i kokosową kruszonką.
Składniki:
- 15 g drożdży
- 200 ml ciepłego mleka, ewentualnie wody
- 45 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 450 g mąki
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
dodatkowo:
- 1 szklanka masy makowej
- kilka łyżek marmolady
- 1 szklanka białego sera rozrobionego z cukrem i skórką z cytryny
- kruszonka ( 1 łyżka masła, 1 łyżka kokosu, 1 żółtko, 1 łyżka cukru, mąki taka ilość aby kruszonka miała pożądana konsystencję)
Drożdże rozpuścić w mleku. Odstawić na chwilę, następnie wlać do maki, wsypać cukier i sól. Wyrabiając dodawać po jajku, na koniec ostudzone masło. Wyrabiać 5 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie uformować okrągłe placuszki, na każdy położyć po łyżce marmolady, sera i maku. Posypac kruszonką, upiec na złoto.
pysznie wyglądają, ostatnio mam fazę na ciasto drożdżowe więc na pewno wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńApetycznie:)
OdpowiedzUsuń