Galaretka z bitą śmietaną to deser ponadczasowy, klasyczny i pasujący na każdą okazję.
Po szafce pałętało mi się kilka galaretek, a w lodówce kremówka, której data zbliżała się do końca. Myślałam i myślałam co z nich zrobić, ale jakoś ostatnio brak mi kreatywności. Poszłam więc na łatwiznę i leniwie zrobiłam galaretkę w pucharkach. Nie jest to trudny deser, przygotowanie jednak wymaga cierpliwości i czasu, bo warstwy trzeba nakładać kolejno, odczekując chwilę i najlepiej mieć trochę miejsca w lodówce, aby schładzać je kolejno. Nic odkrywczego ale deser pyszny.
* galaretki wydają się nie mieć intensywnego koloru, ponieważ kieliszki były ze szkła przydymionego na brązowo. Dlatego różowa galaretka wyszła jakby była fioletowa.
* z podanej ilości wyszło mi 8 kieliszków
Składniki:
- 4 galaretki: niebieska (blue curacao Winiary), różowa, zielona, żółta (pina colada Winiary)
- 1 mały kubeczek śmietany kremówki (250 ml)
- 1 łyżka cukru pudru
- czerwone porzeczki
- wiśnie
- kiwi
- kilka plasterków banana
wyglądają bajecznie ;d
OdpowiedzUsuń