kostka cytrynowo-ananasowa



Dziś u mnie mega cytrynowo. Zrobiłam ciasto cytrynowe i domowy lemon curd, który jutro wykorzystam do cytrynowego tortu. Teraz jednak przedstawiam Wam niezwykłe ciasto. Puchowe, skałdające sie z dwóch warstw: słodkiej i kwaśnej. Kiepsko to wyszło na zdjęciu ale warstwy naprawdę były dwie, przedzielone kawałkami ananasa. Niestety miłośnicy słodkich wypieków nie będą zachwyceni, to ciasto raczej dla wielbicieli cytryny i kwaśnych smaków. Warto jednak spróbować. 

Składniki:
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt w foremce 24*24cm. Wystudzić. Pozostawić w formie.

na masę cytrynowo-ananasową:
  • puszka ananasa w kawałkach
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 2 budynie cytrynowe (lub waniliowe)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
Ananasa odsączyć z syropu. Do syropu dodać sok z cytryny i tyle wody, żeby w sumie było 2 i pół szklanki. Dodać cukier. Przelać do garnka i zagotować. Żółtka, budynie,mąkę i skrobię rozmieszać z 3/4 szklanki wody i wlać na gotujący się sok. Ugotować jak budyń. Ostudzić, zmiksować z miękkim masłem.
Masę rozsmarować na biszkopcie i rozłożyć na wierzchu kawałki ananasa.

na piankę cytrynową:
  • 500 ml kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka cukru pudru
Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Kremówkę ubić z pudrem i połączyć z galaretką. Wylać na ananasy. Odstawić do stężenia.

dodatkowo:
  • 1 duża paczka herbatników
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremówki
  • kilka kostek białej czekolady (użyłam tej z bąbelkami, fajnie się sciera i wygląda jak kokos)zekoladą.
Herbatniki ułożyć na zastygającym cieście. Czkoladę rozpuścić z kremówką i polać ciasto. Posypać startą białą czekoladą. 



Źródło: "100 nowych ciast siostry Anastazji" z moimi zmianami. Żelatynę zamieniłam na galaretki cytrynowe, do masy dodałam zamiast części wody sok z puszki ananasa. Zredukowałam ilość cytryn z 3 na 2, bo byłoby za kwaśne. I tak jest mocno cytrynowe. 


10 komentarzy:

  1. pieknie wygląda!
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być przepyszna. Wygląda bosko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się genialnie !
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli biszkopt, masa ananasowa, potem pianka cytrynowa, nastepnie herbatniki i na wierzch czekolada? A z ta kremowka w której rozpuszczamy czekoladę to na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kremówkę i połmaną czekoladę umieszczamy w żaroodpornej miseczce i wkładamy do rondelka z gotującą się wodą powyżej linii wody. Mieszamy aż się rozpuści.

      Usuń
  5. Upiekłam ten placek, jest naprawdę pyszny, wszystkim w domu smakował. Jego zaletą jest to, że nie jest taki słodki tylko ma kwaskowy smak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pyszne zwłaszcza w letnie upały. Przepis niezawodny.

    OdpowiedzUsuń
  7. WITAM. W JAKI SPOSÓB MOZNA WYDRUKOWAĆ PRZEPIS?

    OdpowiedzUsuń