Dziś u mnie mega cytrynowo. Zrobiłam ciasto cytrynowe i domowy lemon curd, który jutro wykorzystam do cytrynowego tortu. Teraz jednak przedstawiam Wam niezwykłe ciasto. Puchowe, skałdające sie z dwóch warstw: słodkiej i kwaśnej. Kiepsko to wyszło na zdjęciu ale warstwy naprawdę były dwie, przedzielone kawałkami ananasa. Niestety miłośnicy słodkich wypieków nie będą zachwyceni, to ciasto raczej dla wielbicieli cytryny i kwaśnych smaków. Warto jednak spróbować.
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę cytrynowo-ananasową:
- puszka ananasa w kawałkach
- sok z dwóch cytryn
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 2 budynie cytrynowe (lub waniliowe)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Masę rozsmarować na biszkopcie i rozłożyć na wierzchu kawałki ananasa.
na piankę cytrynową:
- 500 ml kremówki
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- 1 duża paczka herbatników
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kremówki
- kilka kostek białej czekolady (użyłam tej z bąbelkami, fajnie się sciera i wygląda jak kokos)zekoladą.
Źródło: "100 nowych ciast siostry Anastazji" z moimi zmianami. Żelatynę zamieniłam na galaretki cytrynowe, do masy dodałam zamiast części wody sok z puszki ananasa. Zredukowałam ilość cytryn z 3 na 2, bo byłoby za kwaśne. I tak jest mocno cytrynowe.
pieknie wygląda!
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Obłędne ;D
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszna. Wygląda bosko.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się genialnie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Czyli biszkopt, masa ananasowa, potem pianka cytrynowa, nastepnie herbatniki i na wierzch czekolada? A z ta kremowka w której rozpuszczamy czekoladę to na zimno?
OdpowiedzUsuńkremówkę i połmaną czekoladę umieszczamy w żaroodpornej miseczce i wkładamy do rondelka z gotującą się wodą powyżej linii wody. Mieszamy aż się rozpuści.
UsuńUpiekłam ten placek, jest naprawdę pyszny, wszystkim w domu smakował. Jego zaletą jest to, że nie jest taki słodki tylko ma kwaskowy smak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne zwłaszcza w letnie upały. Przepis niezawodny.
OdpowiedzUsuńWITAM. W JAKI SPOSÓB MOZNA WYDRUKOWAĆ PRZEPIS?
OdpowiedzUsuńskopiować do edytora teksu
Usuń