Prosty w przygotowaniu pożywny obiad. Zdrowy i syty- zawiera dużo warzyw i kaszę. Można podać z surówką.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 200 g pieczarek
- kilka różyczek brokuła
- 2 cebule
- 1/2 dużego strąka czerwonej papryki
- pół selera
- 2 woreczki kaszy gryczanej białej
- koperek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- wegeta
- sól
- pieprz
- ostra i słodka papryka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- łyżka kwaśnej śmietany
- tłuszcz do smażenia
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć czosnkiem i przyprawami. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na noc.
Tłuszcz rozgrzać, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. chwilę podsmażyć i dodać mięso. Kiedy się zarumieni przewrócić na drugą stronę i zarumienić. Podlać szklanką letniej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić aż będzie prawie miękkie. Dodać paprykę pokrojona w kostkę, starty na grubych oczkach seler, plasterki pieczarek i brokuła. Dusić jeszcze około 10 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku. Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko. Mięso podawać z kaszą, posypane koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz