szynka w warzywnej potrawce


Prosty w przygotowaniu pożywny obiad. Zdrowy i syty- zawiera dużo warzyw i kaszę. Można podać z surówką. 

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 200 g pieczarek
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 cebule
  • 1/2 dużego strąka czerwonej papryki
  • pół selera
  • 2 woreczki kaszy gryczanej białej
  • koperek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • wegeta
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do smażenia
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć czosnkiem i przyprawami. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na noc. 
Tłuszcz rozgrzać, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. chwilę podsmażyć i dodać mięso. Kiedy się zarumieni przewrócić na drugą stronę i zarumienić. Podlać szklanką letniej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić aż będzie prawie miękkie. Dodać paprykę pokrojona w kostkę, starty na grubych oczkach seler, plasterki pieczarek i brokuła. Dusić jeszcze około 10 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku.  Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko. Mięso podawać z kaszą, posypane koperkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz