Domowe drożdżówki, to jeden z moich ulubionych wypieków. Pulchne, mięciutkie i długo świeże, mimo iż do ciast anie trzeba jajek. Z duuużą ilością nadzienia, w tym przypadku biały ser i wiśnie. Idealne na podwieczorek do kubeczka kakao:)
Składniki:
- 500 g mąki + trochę do podsypania
- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 3,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
na nadzienie:
- 400 g białego sera w kostce
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru (lub więcej-jak kto woli)
- 1/2 laski wanilii
- 1 szklanka wiśni + 1 łyżka cukru
na kruszonkę:
- 1 łyżka zimnego masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kokosu
- 2 łyżki mąki
- 1 żółtko
do posmarowania:
- 1 rozbełtane jajko
Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, drożdże, masło i mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem i poddusić kilka minut, odsączyć. Ser zmiksować z jajkiem, śmietaną, cukrem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, każdy rozwałkować na kwadrat. Na każdym rozsmarować dużą łyżkę sera i ułożyć kilka wiśni. Zlepić dwa rogi po przekątnej. Za pomocą pędzelka posmarować jakiem. Składniki kruszonki razem zagnieść (jeśli trzeba to dodać mąki) i posypać drożdżówki. Piec w 220*C około20-25 minut, aż się zarumienią.
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadałbym sobie jedną :)
OdpowiedzUsuń