polędwiczki z królika w podgrzybkach


Mięso z królika jest delikatne, kruche i bardzo chude. To jedno ze zdrowszych mięs, rzadko podawane w naszej kuchni i wielu osobom kojarzące się tylko z zupkami dla niemowląt. Ja królika podaję dość często, w różnych formach. Polędwiczki dobrze przyprawione i usmażone są eleganckim daniem, zwłaszcza podane z sosem ze świeżych podgrzybków. Dodatkowo podałam je z buraczkami i ziemniakami. 

Składniki:

  • 2 polędwiczki z królika
  • 1/2 cebuli
  • 5-6 podgrzybków
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju
Mięso opłukać, natrzeć solą wymieszaną z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Wrzucić mięso i szybko zrumienić z obu stron. Podlać szklanką wody i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu około godziny. Grzyby oczyścić i pokroić w większe kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić a na końcu dodać śmietanę i wymieszać. Zdjąć z ognia. Polędwiczki pokroić w grube plastry i podawać z sosem na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz