zupa-krem z kalarepy i cukinii


Kremowe zupy cieszą się u mnie dużym powodzeniem, zwłaszcza lubi je moja córeczka. Dla niej obowiązkowo z grzankami i jajkiem. Szybka, syta i zdrowa. 

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 duże kalarepy
  • 1 cukinia
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 5-6 kromek chleba graham 
  • koperek
Udko z kurczaka wyparzyć i zalać zimną wodą. Wstawić na mały ogień i powoli gotować. Dodać marchewkę, cebule, pietruszkę i seler. Gotować aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki kalarepę i cukinię oraz czosnek. Wyłowić ziele angielskie i liście laurowe, wyjąć mięso.Wsypać kaszę mannę i gotować aż warzywa będą miękkie a następnie zmiksować na krem. Przyprawić i zabielić śmietaną. Z chleba odciąć skórki i pokroić kromki w kostki, usmażyć na chrupko na suchej patelni. Jajka ugotować na twardo.  Koperek pokroić. Zupę podawać z jajkiem, grzankami i posypaną koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz