Ciasta na francuskim spodzie lubię za to, że robi się je szybko ale nie tylko. Lubię ich charakterystyczny smak, zwłaszcza kiedy jest mocno przypieczone. Moje ulubione to właśnie to z budyniem i bitą śmietaną. Dodatkowo posypałam je pokruszonymi sezamkami, dzięki którym zyskało wyraźniejszy smak.
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 3 żółtka
- 1 litr mleka
- 1 kostka masła
- 4 łyżki cukru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania sezamków
Ciasto francuskie ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden arkusz ciasta naciąć nożem lub radełkiem w taki sposób, w jaki będziemy chcieli pokroić gotowe ciasto. Mocno schłodzone ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20-25 minut, aż placki będą złote.
Wygląda obłędnie!!
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń