słodka kapusta duszona


Doskonały dodatek do drugiego dania. Smaczna na ciepło i zimno. Czasem dodaję do niej grzyby, tym razem wersja bez. 

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
Kapustę zeszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do osolonej wody, dodać liścia laurowego, ziele i gotować około 10 minut. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju na złoto. Dodać odsączoną kapustę z marchewką. Czosnek drobno posiekać lub zetrzeć, dodać do kapusty, przyprawić solą i pieprzem, na koniec dodać koperek. Dusić kilka minut, aż kapusta będzie rumiana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz