cynamonowy śliwkowiec z budyniem


Klasyczne kruche ciasto odmienione odrobiną cynamonu, delikatny budyń i soczyste śliwki. Idealny deser na lato. Jak u babci. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
na nadzienie:
  • 600 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dużych śliwek (mieszane żółte i czerwone)
do posypania;
  • 1 łyżka cukru pudru
Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie nierówne części.  Większą wylepić dno blaszki, mniejszą włożyć do zamrażalnika. Proszki budyniowe i cukier wymieszać ze szklanką mleka i ugotować na pozostałym mleku. Śliwki pokroić na ćwiartki. Na ciasto wyłożyć gorący budyń a następie śliwki. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180*C około 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 



3 komentarze: