Klasyczne kruche ciasto odmienione odrobiną cynamonu, delikatny budyń i soczyste śliwki. Idealny deser na lato. Jak u babci.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 2 żółtka
- 2 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2-3 łyżki cukru
- 125 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
na nadzienie:
- 600 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 10 dużych śliwek (mieszane żółte i czerwone)
do posypania;
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Większą wylepić dno blaszki, mniejszą włożyć do zamrażalnika. Proszki budyniowe i cukier wymieszać ze szklanką mleka i ugotować na pozostałym mleku. Śliwki pokroić na ćwiartki. Na ciasto wyłożyć gorący budyń a następie śliwki. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180*C około 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
takie ciasta bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne!!!
OdpowiedzUsuńcynamon, śliwki i budyń :)) mmmm... musiało być pyszne! :))
OdpowiedzUsuń