Rolady to wbrew pozorom bardzo łatwe ciasta. W sezonie jagodowym zrobiłam ze świeżych owoców, ale można użyć także mrożonych. Użyłam serka Wieluń Mój Ulubiony, rzeczywiście jest moim ulubionym. Jedyny znany mi ser nie zawierający dodatków, bardzo gęsty, zwarty i smakuje jak swojski.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
- 300 g serka Wieluń Mój Ulubiony
- 1 szklanka borówek leśnych
- 1 galaretka jagodowa
- 2 łyżki cukru pudru
do obtoczenia:
- 4-5 łyżek bitej śmietany
- 1/2 szklanki kokosu
Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem i rozsmarować ciasto. Piec około 25-30 minut w 175*C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i zwinąć ciasto razem ze ściereczką.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wystudzić. Serek zmiksować z połową jagód i cukrem pudrem, następnie wlać galaretkę. Do masy dodać resztę jagód i delikatnie wymieszać. Roladę rozwinąć, ściereczkę usunąć. Na biszkopcie rozsmarować nadzienie, przy jednym z boków zostawić margines. Zwinąć w roladę w stronę wolnego boku. Owinąć ściereczką i schłodzić w lodówce. Przed podaniem roladę obtoczyć w bitej śmietanie i kokosie.
Ale pyszności serwujesz, oj uwielbiam takie rolady :)
OdpowiedzUsuńchyba się skuszę :) tylko problem mały jest, bo w moich okolicach nie widziałam nigdzie takiego serka :( jak myślisz, czym by go podmienić? masz jakiś "pomysł"?
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam:) wyszła super, ja też nie mogłam znaleźć takiego serka jak w przepisie i użyłam innego serka twarogowego
OdpowiedzUsuńczy można użyc serka chemogenizowanego lub jogurtu zamiast serka wieluń umnie jest poprostu ten serek niedostępny będe wdzieczna za odpowieć
OdpowiedzUsuńpolecam zwykły biały serek z wiaderka, taki jak na sernik
Usuń