Ostatnio polubiłam pieczenie bułeczek. Kiedy chodziłam do liceum w popularnej u nas piekarni często kupowałam bułkę prowansalską z serem. Bardzo mi smakowała, dlatego dziś postanowiłam odtworzyć jej smak. Chyba się udało.
na 9 dużych bułek:
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 25 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g masła roztopionego
- 2 małe łyżeczki soli
- 2 małe łyżeczki cukru
- łyżeczka bazylii suszonej
- łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią (użyłam Kamisa)
- 9 niewielkich plasterków żółtego sera
Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka. Dodać resztę składników (oprócz sera) i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto (wyrabiam mikserem). Odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bułeczki, na każdą położyć plasterek sera i posypać jeszcze ziołami. odstawić na pół godziny. Po tym czasie piec w 200*C około 20 minut, aż będą złote a ser się stopi. Wystudzić na kratce.
Mniam, uwielbiam bułki z serem :) Każde :)
OdpowiedzUsuń