ogórkowa z klopsikami


Pożywna zupa z dodatkiem klopsików wystarczy za cały obiad. Jarzyny starłam na tarce, żeby zostały zjedzone razem z zupą, bo selera i pietruszki w kawałku u mnie nikt nie lubi. 

Składniki:
  • kość wędzona
  • 1 duża marchewka
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 liście selera
  • 1 szklanka startych ogórków kiszonych
  • małe ziemniaczki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • wegeta
  • maggi
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
Kość zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do zupy. Ziemniaki obrać i w całości wrzucić do zupy (większe pokroić). Mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Uformować klopsiki. Kiedy ziemniaki w zupie będą miękkie, wrzucić klopsiki. Gotować chwilę a nastęonie dodać ogórki, gotować kilka minut. Przyprawić zupę do smaku i zabielić śmietaną. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz