Pożywna zupa z dodatkiem klopsików wystarczy za cały obiad. Jarzyny starłam na tarce, żeby zostały zjedzone razem z zupą, bo selera i pietruszki w kawałku u mnie nikt nie lubi.
Składniki:
- kość wędzona
- 1 duża marchewka
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 2 liście selera
- 1 szklanka startych ogórków kiszonych
- małe ziemniaczki
- 250 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- wegeta
- maggi
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
Kość zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do zupy. Ziemniaki obrać i w całości wrzucić do zupy (większe pokroić). Mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Uformować klopsiki. Kiedy ziemniaki w zupie będą miękkie, wrzucić klopsiki. Gotować chwilę a nastęonie dodać ogórki, gotować kilka minut. Przyprawić zupę do smaku i zabielić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz