To ciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama.
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 300 g mąki
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na piankę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g kokosu
- 5 łyżek mielonych orzechów włoskich
na krem:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
dodatkowo:
- 2 szklanki śliwek
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedno ciasto ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30 minut 180*C. Na drugim cieście rozsmarować powidła. Białka ubić z cukrem pudrem i kokosem. Wyłożyć na powidła i posypać orzechami. Piec w 180*C pół godziny. Na mleku ugotować budyń z cukrem i kawą. Do gorącego dodać masło i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto ze śliwkami. Przykryć ciastem z pianką.
Uuu oo wow :D tylko tyle jestem w stanie z siebie wymusić :)))
OdpowiedzUsuńIle warstw! Zdecydowanie robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńprawdziwa rewelka, zrobiłam na niedziele, był pyszny:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za opinię i cieszę się, że ciasto smakowało!
UsuńWypróbowałam przepis i ciasto zachwyciło wszystkich domowników, mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńA maslo mozna zmiksowac z budyniem zy trzeba wymieszac?
OdpowiedzUsuńMożna zmiksować. Ważne żeby się dobrze połączyły.
Usuń