ciasto "rewelka"


To ciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama.

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na piankę:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g kokosu
  • 5 łyżek mielonych orzechów włoskich
na krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
dodatkowo:
  • 2 szklanki śliwek
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedno ciasto ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30 minut 180*C. Na drugim cieście rozsmarować powidła. Białka ubić z cukrem pudrem i kokosem. Wyłożyć na powidła i posypać orzechami. Piec w 180*C pół godziny. Na mleku ugotować budyń z cukrem i kawą. Do gorącego dodać masło i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto ze śliwkami. Przykryć ciastem z pianką.

7 komentarzy:

  1. Uuu oo wow :D tylko tyle jestem w stanie z siebie wymusić :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile warstw! Zdecydowanie robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prawdziwa rewelka, zrobiłam na niedziele, był pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za opinię i cieszę się, że ciasto smakowało!

      Usuń
  4. Wypróbowałam przepis i ciasto zachwyciło wszystkich domowników, mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A maslo mozna zmiksowac z budyniem zy trzeba wymieszac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zmiksować. Ważne żeby się dobrze połączyły.

      Usuń