gulasz z indyka z cukinią


Syte danie obiadowe z chudego mięska i dużą ilością warzyw oraz kaszą. Wystarczy za cały obiad.

Składniki:

  • 1 kg mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 żółta cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki groszku
  • szczypiorek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sol, pieprz
  • słodka papryka
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki tłuszczu
Mięso opłukać, pokroić na kostki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i mięso, obsmażyć na złoto. Dodać liście laurowe i ziela i dusić pod przykryciem pół godziny, jeśli trzeba podlać ciepłą wodą. Cukinię i paprykę pokroić na mniejsze kawałki i razem z groszkiem dodać do mięsa. Przyprawić pieprzem i papryką, dusić kwadrans po czym zabielić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko i podawać z gulaszem.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz