Syte danie obiadowe z chudego mięska i dużą ilością warzyw oraz kaszą. Wystarczy za cały obiad.
Składniki:
- 1 kg mięsa gulaszowego z indyka
- 1 żółta cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki groszku
- szczypiorek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sol, pieprz
- słodka papryka
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki tłuszczu
Mięso opłukać, pokroić na kostki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i mięso, obsmażyć na złoto. Dodać liście laurowe i ziela i dusić pod przykryciem pół godziny, jeśli trzeba podlać ciepłą wodą. Cukinię i paprykę pokroić na mniejsze kawałki i razem z groszkiem dodać do mięsa. Przyprawić pieprzem i papryką, dusić kwadrans po czym zabielić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko i podawać z gulaszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz