kruchy jabłecznik


Lubię piec skomplikowane ciasta, ale jeść lubię te najprostsze. Tradycyjne, zwyczajne domowe ciasta z babcinego przepisu. Jak ten jabłecznik: półkruche ciasto i soczyste aromatyczne jabłka. Nic dodać, nic ująć. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g  zimnego masła 
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 2 kg obranych już jabłek
  • 150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa. 
Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 



5 komentarzy:

  1. Takie kruche ciasta z jabłkami są wyśmienite;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Magdo! Czy aby na pewno idzie tylko 200 g mąki na tyle jajek, bo mi wyszło strasznie rzadkie ciasto i musiałam jej dosypać drugie tyle. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie mnie też bardzo rzadkie ciasto wyszło. Dosypać mąki czy nie? Ciasto robię koleżance i jak nie wyjdzie to nie ręczę za siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za szybką odpowiedź:) Dosypałam około 1 szklankę jeszcze. Spód podpiekł się ładnie, zobaczymy jak reszta za około 35 minut:)

      Usuń