Lubię piec skomplikowane ciasta, ale jeść lubię te najprostsze. Tradycyjne, zwyczajne domowe ciasta z babcinego przepisu. Jak ten jabłecznik: półkruche ciasto i soczyste aromatyczne jabłka. Nic dodać, nic ująć.
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
- 2 kg obranych już jabłek
- 150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.
Takie kruche ciasta z jabłkami są wyśmienite;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pani Magdo! Czy aby na pewno idzie tylko 200 g mąki na tyle jajek, bo mi wyszło strasznie rzadkie ciasto i musiałam jej dosypać drugie tyle. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, zobaczymy co z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie mnie też bardzo rzadkie ciasto wyszło. Dosypać mąki czy nie? Ciasto robię koleżance i jak nie wyjdzie to nie ręczę za siebie.
OdpowiedzUsuńDosyp jesli jest zbyt rzadkie
UsuńDzięki za szybką odpowiedź:) Dosypałam około 1 szklankę jeszcze. Spód podpiekł się ładnie, zobaczymy jak reszta za około 35 minut:)
Usuń