sakiewki schabowe z grzybami


Tak podany schab nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje wyśmienicie. Mięsne sakiewki nadziane smażonymi podgrzybkami i podane na sosie grzybowo-śmietanowym. To musi być pyszne!

Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • kilka podgrzybków i (lub) innych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • szczypiorek i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Schab rozklepać tak, aby nie zrobić w nim dziur. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Grzyby i cebulę pokroić. Na łyżce masła zeszklić cebulę i wrzucić grzyby. Lekko posoli i usmażyć. Połowę odłożyć. Na każdy plaster mięsa nakładać po  łyżce grzybów i zwijać formując sakiewkę. Związać bawełnianą nitką.
W rondlu rozgrzać tłuszcz i ułożyć mięso. Dusić pod przykryciem około pół godziny, podlewając wodą, jeśli trzeba. Na pozostałym maśle jeszcze raz przesmażyć resztę grzybów, doprawić i zalać śmietaną, wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem z mięsa usunąć nitki i fantazyjnie przewiązać sakiewki szczypiorkiem. Podawać na sosie grzybowym udekorowane pomidorkami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz