Gulasz warzywny z klopsikami to pożywne danie. Podane z ziemniakami wystarczy za cały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający obiad na nadchodzące jesienne chłody.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 żółta cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oleju
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać klopsiki i kukurydzę oraz przecier pomidorowy. Dusić około 10 minut, po czym przyprawić i dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz