Prawdziwe domowe ciasto, jak u babci. Podczas pieczenia wypełnia dom cudownym aromatem kruchego ciasta i gruszek.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie gruszkowe:
- 6 gruszek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
na nadzienie budyniowe:
- 3/4 litra mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić je na połowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zalać 3/4 szklanki wody. Dusić kilka minut. Budyń rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wlać do gruszek. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dwa pozostałe budynie ugotować osobno na mleku z cukrem. Na ciasto wyłożyć ciepły budyń gruszkowy a następnie budyń waniliowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 200*C około 30-40 minut. Dobrze wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Bardzo ciekawy pomysł na ciasto.Nadzienie gruszkowe musi być super.Przepis mnie zainspirował.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńw takim razie polecam spróbować:)
UsuńApetyczne ciasto :) Gruszki i budyń-pyszność :)
OdpowiedzUsuńświetny post :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
wczoraj zrobiłam wyszedł identyczny jak na zdjęciu, nadzienie gruszkowe bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńmam blaszke 24x30 czy ktos pomoze mi wyliczyc skladniki? :)
OdpowiedzUsuńmam blaszke 24x30 kto pomoze mi wyliczyc proporcje skladnikow?
OdpowiedzUsuńMaksymalnie z połowy porcji. Możesz zrobić z tych proporcji a wtedy będzie ciut niższe
OdpowiedzUsuńWitam, właśnie wyjelam to ciasto z piekarnika i warstwa gruszkowa jest jakby mało stabilna, taka "żelowa". Czy bo wystygnieciu i schłodzeniu stężeje?
OdpowiedzUsuń