Domowe drożdżówki to wypiek, któremu nie mogę się oprzeć. Miękkie i pulchne, z aksamitnym nadzieniem serowo- budyniowym. Najlepsze na śniadanie lub podwieczorek. Obowiązkowo z kubkiem kakao:)
Składniki (na 15 sztuk):
na ciasto:
- 450 g mąki
- 1 jajko
- 180 ml mleka
- 35 g drożdży
- 80 g cukru
- 80 g masła
- szczypta soli
na nadzienie:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 250 g sera białego
- 2 łyżki masła
- 100 g rodzynek
- 50 g skórki pomarańczowej
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiając dodawać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić. Z mleka, cukru i budyniowego proszku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić.
Wyglądają obłędnie!!
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię ale niestety mi się takie nie udały, nie wiem dlaczego ale ciasto jak go zwinęłam to zaczęło się rozpływać razem z nadzieniem:(
OdpowiedzUsuńa zamiast ślimaczków wyszły zwykłe drożdżówki w końcu
OdpowiedzUsuń