zapiekanka rybna ze szpinakiem i beszamelem


Ta zapiekanka to ciekawy pomysł na obiad np. piątkowy. Jest z nią sporo pracy, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby potem zjeść coś smacznego. Gorącą zapiekankę podałam z sosem czosnkowym, dzięki czemu była jeszcze lepsza, bo wiadomo, że  czosnek i szpinak to dobrana para. Pomiędzy warstwy sera i beszamelu można ułożyć jeszcze plasterki pomidorów, ja tego nie zrobiłam ze względu na uczulenie córeczki. Podaję porcję dla czterech osób.

Składniki:
  • 5 filetów z mintaja (lub innej ryby)
  • 350 g szpinaku
  • 3/4 opakowania makaronu rurki
  • 50g serka topionego
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 150 g sera żółtego
na beszamel:
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • ok. 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, serek topiony, śmietanę i doprawić. Filety rybne posolić i przyprawić. 

Część makaronu rozłożyć w foremce do zapiekania (jedną lub dwie warstwy w zależności od wielkości blaszki). 
Na makaronie rozsmarować szpinak.








Następnie ułożyć filety rybne.








Na rybie położyć kolejną warstwę makaronu. 








Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić, wsypać mąkę i wymieszać (nie podsmażać). Od razu zacząć powoli wlewać mleko i mieszać aż do uzyskania pożądanej gęstości. Sos powinien mieć gęstość śmietany, może się okazać że nie zużyjemy całego mleka. Sos wylać na warstwę makaronu.




Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Piec w 200*C około 30-40 minut.

2 komentarze:

  1. Smakuje rewelacyjnie. Nie spodziewałam się, że gałka muszkatołowa da taki fajny posmak. Mała innowacja przepisu: na dno dałam pokrojone pomidory :-)

    OdpowiedzUsuń