kotleciki z kalafiora z marchewką



Kalafior to wbrew pozorom bardzo wszechstronne warzywo. Można z niego zrobić np. takie szybkie placuszki. Za ich pomocą można przemycić dzieciom warzywa, jeśli ich nie lubią. To idealne danie na piątkowy obiad. 

Składniki:
  • 1/2 główki kalafiora 
  • duża marchewka
  • zielona cebulka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Kalafior i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i pokroić na drobne kawałki. Zieloną cebulkę posiekać. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę (jeśli ciasto będzie za rzadkie to można dodać więcej) i przyprawy. Na końcu wrzucić warzywa i cebulkę. Na rozgrzany olej kłaść po dużej łyżce ciasta i smażyć na rumiano. 

20 komentarzy:

  1. Zamiast zielonej cebulki dodałam koperek, bo akurat to miałam - placuszki są pyszne i uwaga - UZALEŻNIAJĄ!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje kubki smakowe już szaleją na samo wyobrażenie tej potrawy i jej walorów smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile to ma kcal??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kto pyta ??? jeżeli jest dobre to zapomnij o kaloriach !!!

      Usuń
    2. Jak ktos liczy to niech nie je :)


      Usuń
    3. Własnie ! Podpinam sie do pytania.

      Usuń
    4. Pojecia nie mam. Nie licze kalorii.

      Usuń
  4. Pani tu dawała szczypiorek czy zwykła zieloną cebulę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zieloną cebulkę tak jak pisze w przepisie :)

      Usuń
    2. A jak wygląda zwykła zielona cebula ( wiem że jest biała , żółta , czerwona ale o zielonej nie słyszałam , czy to jakaś nowa odmiana ?) Zielona cebula Kasiu to potocznie nazywany szczypiorek !!!

      Usuń
    3. Zielna cebulka to nać cebuli a szczypiorek to zupełnie co innego.

      Usuń
  5. Zrobiłam - wyszło całkiem, całkiem, ale jako miesożerca musze miec obok mieso gulaszowe. Zrobiłam z podwójnej porcji - wyszła tego masa - to, co przepisie wystarczy

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis świetny.Robimy je namiętnie a zjadamy oblizując się po nos. Udziwniamy je trochę w ten sposób,że zaczynamy tak jak w przepisie a potem co rzut na patelnię to dokładamy co-nieco: drobno posiekaną kiełbaskę,starty ser,pieczarki itd.Oryginał jest najdelikatniejszy,ale te kolejne też smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej też tak może być. Taką wersję jak piszesz też robię ale bez kalafiora. Cieszę się że smakuje:)

      Usuń
  7. Kalafior można gotować razem z marchewką??

    OdpowiedzUsuń
  8. A dlaczego akurat na piątkowy obiad??

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis , koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń