penne z pikantną potrawką


Makarony do doskonały pomysł na ekspresowy obiad z niczego. Penne ugotowane al dente wspaniale się komponuje z lekko pikantną potrawką z kurczaka i warzyw.

*dla dwóch osób
Składniki:
  • 150 g makaronu penne
  • mała pierś z kurczaka
  • nieduża marchewka
  • pół cebuli
  • pół cukinii
  • po kawałku czerwonej i żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta chilli
  • pieprz
  • sól
  • łyżka oleju
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Warzywa pokroić i dodać do mięsa, przyprawić, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Na końcu dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i podawać z potrawką. 

3 komentarze:

  1. Super pomysł na szybki obiad, mojej rodzince bardzo smakuje tyle, że my jemy bez cukinii bo średnio o tej porze roku u nas w okolicy z jej dostępnością ;)

    OdpowiedzUsuń