Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety drobiowe, to polecam fileta pieczonego w piekarniku. Robię go w różnych wariantach, najczęściej właśnie z porem. Przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, dlatego polecam na niedzielę lub rodzinne spotkania. Nam bardzo smakuje.
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 1 duży por
- 1 duża kulka mozarelli (125 g)
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- szczypiorek
Filet opłukać zimną wodą i pokroić na 4-5 płatów. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanym oleju. Białą część pora pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć w brytfannie do mięsa. Na każdy kawałek położyć łyżkę pora i przykryć plastrem mozarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać około kwadransa. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Kulka mozarelli - chodzi o tą białą mozarellę w zalewie?
OdpowiedzUsuńtak o tą właśnie:)
UsuńRobilam wczoraj, bardzo smaczne. Dziekuje za przepis :) Dzis chcialam znalezc tego w musztardowej panierce, ale nie znalazlam :(
OdpowiedzUsuńJuz widze przepis dziekuje :)
UsuńBardzo fajne przystępne przepisy, idealne na rodzinne, domowe imprezy. Każdy znajdzie coś dla siebie i bliskich. Gratuluję.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊 właśnie o to mi chodzi :)
OdpowiedzUsuńmuszę wyprobowac, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńJak podzielić na płaty?
OdpowiedzUsuń