Same ciasteczka to chyba najsmaczniejsze jakie jadłam. Mocno czekoladowe, dosłownie rozpływają się w ustach. Może nie wyszły idealnie równe ale jak na wiek ich autorki to i tak są wspaniałe.
Składniki na około 30 dużych ciasteczek:
- 220 g mąki pszennej
- łyżka kakao
- 175 g miekkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 80 g cukru pudru
- łyżeczka proszki do pieczenia
- lentilki
- po kilka kostek mlecznej i gorzkiej czekolady
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Tabliczkę gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką. Ciasteczka sporo się powiększą, dlatego należy zrobić duże odstępy. Na połowie ułożyć po kilka lentilków a na reszcie pokrojoną czekoladę i docisnąć. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 10 minut. Ciasteczka przy wyjmowaniu z piekarnika będą miękkie ale po chwili stwardnieją i nie będą sie kruszyć.
źródło przepisu Słodka Strona
Ależ Ci utalentowany młody kucharz rośnie :) Piękne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńJutro sprawdzę z moją córcią ten przepis i napisze jak nam poszło. :)
OdpowiedzUsuń