Bardzo smaczne ciasto, które zawsze się udaje. Z powodzeniem poradzi sobie z nim nawet początkująca w kuchni osoba.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
na masę makową:
- 2 szklanki suchego maku
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 20 dag bakalii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło.
Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki.
Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec w 180*C przez około godzinę. Ostudzony polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
To ciasto wygląda zjawiskowo. Po takich artykułach płaczę ponieważ jestem na diecie :-(
OdpowiedzUsuń