Pomysł na syty obiad, który w zasadzie robi się sam. Taki porządny kawał mięsa na pewno zasmakuje mężczyznom, mojemu mężowi bardzo smakowało. Polecam podać z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 200 g kapusty kiszonej
- duża marchew
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka papryka w płatkach
- ziele angielskie
- 2 łyżki oleju
- zielona cebulka
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić. Wrzucić mięso, obsmażyć szybko z każdej strony, wrzucić ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę i przykryć pokrywką. Dusić około godziny,jeśli trzeba podlewając ciepłą wodą. Dodać kapustę kiszoną i płatki papryki. Dusić pod przykryciem jeszcze około kwadransa. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz