boczek rolowany nadziewany z porem
Boczek rolowany to propozycja nie tylko na świąteczny stół. Będzie też świetny na zimno, cieniutko pokrojony na kanapkę.
Składniki:
- 1,5 kg płat surowego boczku
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 por
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- łyżeczka majeranku
- łyżka masła
Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa mielonego dodać jajko, pora, sól i pieprz, wymieszać. Rozłożyć na boczku i zwinąć w roladę. Owinąć sznurkiem bawełnianym i umieścić w blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około półtorej godziny podlewając wytapiającym się tłuszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz