boczek rolowany nadziewany z porem


Boczek rolowany to propozycja nie tylko na świąteczny stół. Będzie też świetny na zimno, cieniutko pokrojony na kanapkę. 

Składniki:
  • 1,5 kg płat surowego boczku 
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 por
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka masła
Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa mielonego dodać jajko, pora, sól i pieprz, wymieszać. Rozłożyć na boczku i zwinąć w roladę. Owinąć sznurkiem bawełnianym i umieścić w blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około półtorej godziny podlewając wytapiającym się tłuszczem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz