Nie trzeba wielu składników ani dużo czasu by stworzyć pyszny deser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki.
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
- 4 banany
- 100 g cukru
- łyżeczka masła
- łyżka soku z cytryny
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. W rondelku umieścić masło i cukier, podgrzewać do momentu aż powstanie brązowy karmel. Wrzucić banany i wymieszać. Przełożyć wszystko na środek ciasta francuskiego, zostawiając z każdej strony 2-3 centymetry marginesu. Zawinąć boki do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie mocno zarumienione, czyli około 25 minut.
Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńProste i smaczne!!! :)
OdpowiedzUsuńMniam :) Też uwielbiam banany w karmelu :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne! Zrobione/ zjedzone. Kojarzyły nam się z bananami smażonymi na miodzie/ z cynamonem, które bardzo lubimy - robię je czasem na deser:)
OdpowiedzUsuń