ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia


Przepis na to ciasto od dwudziestu lat czekał w zeszycie mojej mamy aż wreszcie przyszła na niego kolej. Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia. 

*foremka 23*23 cm
Składniki:
  • 32 okrągłe biszkopty 
  • 4 jabłka
  • 2 galaretki czerwone
  • 2,5 szklanki startych orzechów włoskich
  • szklanka cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko (sparzone wrzątkiem)
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając dodać żółtko i orzechy. Białko ubić na pianę i wymieszać z masą. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, przestudzić, dodać jabłka i wymieszać. Odstawić. Na dnie blaszki rozłożyć połowę biszkoptów, rozsmarować masę orzechową a na niej ułożyć resztę biszkoptów. Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce by galaretka stężała a biszkopty zmiękły. 

8 komentarzy: