babeczki z serkiem i owocami lasu


W nawiązaniu do trwającego na blogu konkursu z marką Almette (szczegóły tu- klik) dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na kruche babeczki wypełnione serkiem i owocami leśnymi. Mimo swojej prostoty babeczki są niebanalne w smaku a ich wygląd sprawia, że bez wyrzutów sumienia sięgamy po kolejną. Serek Almette Fruit (jagoda-malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku ale także dzięki jego konsystencji. Początkowo miałam zamiar zmiksować go z bitą śmietaną ale okazało się to zbędne. Dzięki swojej strukturze idealnie nadaje się do tego aby wciskać go szprycą. A delikatny smak sprawia, że babeczki nie są przesłodzone. Po prostu idealne na lato. 

*czas przygotowania: 90 minut
*kategoria: deser

Składniki na 15 sztuk:
na ciasto:
  • 100 g mąki
  • 60 g zimnego masła
  • łyżka cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina
  • 50 g czekolady mlecznej
  • łyżka mleka
  • łyżka poziomek
  • 2-3 łyżki jagód leśnych
  • łyżka różowych wiórek czekoladowych
Składniki ciasta posiekać, rozwałkować i literatką wyciąć kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec około 15 minut. 
Czekoladę połamać, dodać mleko i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować środki babeczek. Serek przełożyć do szprycy i wycisnąć rozetki do babeczek. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać wiórkami różowej czekolady. 

Uwaga: nie polecam przechowywania babeczek w lodówce ani w zamkniętym pojemniku- ciasto namięknie i będzie się rozpadać. 



4 komentarze:

  1. A ja właśnie kupiłam ten serek i zastanawiałam się, do czego go zużyć :) Świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie- poziomek w tym roku pod dostatkiem, więc z pewnością wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń