W nawiązaniu do trwającego na blogu konkursu z marką Almette (szczegóły tu- klik) dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na kruche babeczki wypełnione serkiem i owocami leśnymi. Mimo swojej prostoty babeczki są niebanalne w smaku a ich wygląd sprawia, że bez wyrzutów sumienia sięgamy po kolejną. Serek Almette Fruit (jagoda-malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku ale także dzięki jego konsystencji. Początkowo miałam zamiar zmiksować go z bitą śmietaną ale okazało się to zbędne. Dzięki swojej strukturze idealnie nadaje się do tego aby wciskać go szprycą. A delikatny smak sprawia, że babeczki nie są przesłodzone. Po prostu idealne na lato.
*czas przygotowania: 90 minut
*kategoria: deser
Składniki na 15 sztuk:
na ciasto:
- 100 g mąki
- 60 g zimnego masła
- łyżka cukru pudru
- żółtko
- szczypta soli
na nadzienie:
- 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina
- 50 g czekolady mlecznej
- łyżka mleka
- łyżka poziomek
- 2-3 łyżki jagód leśnych
- łyżka różowych wiórek czekoladowych
Składniki ciasta posiekać, rozwałkować i literatką wyciąć kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec około 15 minut.
Uwaga: nie polecam przechowywania babeczek w lodówce ani w zamkniętym pojemniku- ciasto namięknie i będzie się rozpadać.
A ja właśnie kupiłam ten serek i zastanawiałam się, do czego go zużyć :) Świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do konkursu 😊
UsuńWyglądają bardzo apetycznie- poziomek w tym roku pod dostatkiem, więc z pewnością wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuń