Jagód u nas zatrzęsienie, szczerze mówiąc wolę je od wszędobylskich truskawek. Mam na nie tyle planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie, z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jagodową:
- szklana jagód
- 500 g twarogu półtłustego
- 300 ml kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
dodatkowo:
- 1/2 szklanki posłodzonej herbaty
- galaretka ametystowa
- 1 opakowanie całusków (pierniczki nadziewane glazurowane)
Białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a nastepnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Najlepiej biszkopt kroić następny dzień po upieczeniu.
Ser zmielić w maszynce do mięsa (ewentualnie blenderem). Jagody zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę zalać odrobiną wody i rozpuścić. Do sera doda jagody, dokładnie zmiksować a następnie wymieszać z kremówką. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę.
Dolny biszkopt nasączyć herbatą. Wyłożyć 3/4 masy jagodowej i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę masy. Kiedy stężeje ułożyć ciastka. Galaretkę ametystową rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy zacznie tężeć wylać na ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Kroić najlepiej na drugi dzień.
Mniam....pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje😊 dziękuję!
Usuńpysznie wyglada
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i na pewno jest mega pyszne! Szkoda, że u nas na razie jagód jest niewiele :/
OdpowiedzUsuńSam wygląd ciastka jest zjawiskowy, a co dopiero smak! Po prostu poezja')
OdpowiedzUsuńU mnie w mieście tez jagód nie ma...a ceny kosmiczne w sklepikach...
OdpowiedzUsuńU mnie w mieście jagód nie mam gdzie na zbierać, a ceny w sklepikach kosmiczne! Bardzo szkoda!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne ciacho , uwielbiamy jagody!!! :)
OdpowiedzUsuńW przepisie na biszkopt brakuje zapisu kiedy dodać cukier ;)
OdpowiedzUsuń