Młodą kapustę uwielbiamy pod każdą postacią, choć najczęściej występuje u nas duszona z mlekiem. Do dzisiejszego obiadu połączyłam ją z pomarańczą i koperkiem. Takie połączenie smaków jest świetne- pomarańcza nadaje świeżości i soczystości. Wpisuję tą surówkę do naszego stałego menu.
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 duża pomarańcza
- świeży koperek
- sól
- pieprz
- łyżka dobrego majonezu
Kapustę zeszatkować, nasolić (nie za dużo) i odstawić na kwadrans. Następnie odcisnąć z soku. Pomarańczę obrać ze skórki, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Koperek posiekać. Kapustę doprawić pieprzem i majonezem, dodać koperek i wymieszać. Na końcu dodać kawałki pomarańczy.
Bardzo ciekawe połączenie smaków. Zdrowo i oryginalnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie