drożdżowe sakiewki z pieczarkami


Wszelkiego rodzaju wytrawne drożdżowe wypieki goszczą na moim stole bardzo często. Najczęściej podaję je na przyjęciach, koniecznie w towarzystwie czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale na zimno też są bardzo smaczne. Te z pieczarkami bardzo smakowały moim gościom. 

Składniki:
na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 15 g drożdży 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
na nadzienie:
  • 500 g pieczarek
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 100 g żółtego sera w kawałku
  • łyżeczka bazylii
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru i mąki. Resztę mąki przesiać, wlać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać kilka minut (wyrabiam mikserem z hakami ale można ręcznie) aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut. 
W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Wrzucić pieczarki, lekko posolić i usmażyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać przeciwległe rogi. Jajko rozbełtać i wymieszać z bazylią. Posmarować bułeczki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczach i pospać sakiewki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz