Wszelkiego rodzaju wytrawne drożdżowe wypieki goszczą na moim stole bardzo często. Najczęściej podaję je na przyjęciach, koniecznie w towarzystwie czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale na zimno też są bardzo smaczne. Te z pieczarkami bardzo smakowały moim gościom.
Składniki:
na ciasto:
- 300 g mąki
- 15 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 g masła rozpuszczonego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
na nadzienie:
- 500 g pieczarek
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz
dodatkowo:
- 1 jajko
- 100 g żółtego sera w kawałku
- łyżeczka bazylii
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru i mąki. Resztę mąki przesiać, wlać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać kilka minut (wyrabiam mikserem z hakami ale można ręcznie) aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Wrzucić pieczarki, lekko posolić i usmażyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać przeciwległe rogi. Jajko rozbełtać i wymieszać z bazylią. Posmarować bułeczki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczach i pospać sakiewki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz