Zostałam poproszona o zrobienie skromnego, prostego tortu na urodziny. Miał być z owocami dlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący.
* Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę biszkopt, bo najlepiej kroi się na drugi dzień. Drugiego dnia przekładam, a trzeciego kiedy dobrze zastygnie dekoruję. Dzięki temu tort ładnie się dzieli i nie topi przy krojeniu.
* Przełożony tort zawsze należy przechowywać w lodówce, w pojemniku, żeby nie przeszedł lodówkowymi zapachami.
* Aby tort miał ładny kształt i by udało się bez problemu umieścić do na paterze, nigdy nie składam tortu na dnie tortownicy. Dolny blat ciasta umieszczam od razu na paterze i zapinam wokół niego obręcz tortownicy. Ważne jest aby obręcz od środka wyłożyć papierem lub folią albo posmarować olejem, wtedy masa nie pociągnie charakterystycznego blaszanego smaku brytfanki i łatwiej będzie wyjąć ciasto.
* Blaszki do pieczenia biszkoptu nie smarujemy masłem po bokach, wkładamy tylko dno papierem. Dzięki temu biszkopt przyklei się do obręczy i nie opadnie.
* Latem torty wolę dekorować masą maślaną (zwłaszcza kiedy dekoracji jest niewiele), wtedy na stole tort wytrzyma dłużej niż ten dekorowany bitą śmietaną. Aby uzyskać masę maślaną masło ucieram z cukrem pudrem i sokiem z cytryny lub odrobiną alkoholu.
*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
na krem:
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 g czekolady deserowej
dodatkowo:
- 4 łyżki kwaśnego dżemu wiśniowego
- 500 g truskawek
- 1/2 szklanki poziomek
- 1/2 szklanki jagód
- kilka moreli
- szklanka lekko posłodzonej herbaty z cytryną
na dekorację:
- duża paczka podłużnych biszkoptów (około 23 sztuki)
- krem maślany lub bita śmietana
- perełki cukrowe
- kwiatuszki z masy cukrowej
Biszkopt upiec dzień przed przekładaniem. Białka z solą ubić. Kiedy piana będzie sztywna, powoli wsypywać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc) i przekroić na trzy blaty.
Dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze (od dołu można podłożyć folię, żeby nie pobrudzić podkładu ale nie pod cały biszkopt, tylko wkoło po bokach, żeby łatwo było ją wyjąć). Wokół zapiąć obręcz tortownicy i delikatnie wysmarować ją olejem za pomocą pędzelka lub wyścielić papierem. Ciasto naponczować herbatą. Rozsmarować połowę dżemu.
Owoce umyć, truskawki pokroić na połówki. Morele zalać wrzątkiem na pół minuty, następnie przelać zimną wodą. Przepołowić, wyjąć pestki, zdjąć skórki i pokroić na paseczki. Połowę owoców wyłożyć na warstwie dżemu.
Czekoladę połamać i wrzucić do szklanej lub metalowej miski. W rondelku zagotować wodę, zdjąć z ognia. Na garnku umieścić miskę z czekoladą tak, żeby dno miseczki nie dotykały wody. Zostawić na chwilę aby czekolada się rozpuściła. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wlać czekoladę. Dokładnie zmiksować. Połowę kremu wyłożyć na owoce i przykryć biszkoptem. Drugą warstwę przygotować tak samo. Biszkopt-poncz-dżem-owoce-krem. Przykryć trzecim blatem biszkopta. Górnego blatu nie nasączamy, żeby łatwiej było rozprowadzić masę maślaną. Ciasto umieścić w pojemniku i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Stężałe ciasto delikatnie obkroić nożem wokół obręczy i wyjąć. Na wierzchu rozsmarować odrobinę masy. Boki lekko posmarować masą maślaną i przykleić biszkopty. Związać je wstążką. Masę maślaną przełożyć do dekoratora i wycisnąć rozetki. Udekorować cukrowymi ozdobami.
Tą przepiękną paterę otrzymałam od sklepu Rossi. Możecie ją kupić tutaj: patera
Teraz w sklepie Rossi trwa promocja- przy zakupie za kwote min 600 zł Kubek marki Villeroy&Boch wart 110 zł otrzymacie gratis.
Zapraszam także do polubienia fb sklepu tutaj: klik i odwiedzin na stronie. Znajdziecie tam mnóstwo przepięknych i oryginalnych artykułów przydatnych nie tylko w kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz