wafelki z chałwą i białą czekoladą


Wafelki to ten rodzaj słodyczy, który nam się nigdy nie znudzi. Są podzielne,szybkie do zrobienia a do tego tanie i mogą mieć wiele wariantów smakowych. Doskonale nadają się do zabrania ze sobą w podróż ale  uwaga- akurat te z chałwą nie lubią upałów. Nadzienie łatwo się topi, więc latem przechowuję je w lodówce. Oczywiście w woreczku i szczelnym pojemniku, żeby nie nawilgły. 

Składniki:
  • 4 kwadratowe wafle
  • kostka masła
  • 300 g chałwy
  • 2-3 łyżki wódki
  • tabliczka białej czekolady
  • łyżka cukru pudru
Miękkie masło utrzeć do białości. Nadal ucierając wsypać cukier a następnie po trochę dodawać pokruszoną chałwę. Na końcu partiami wlać wódkę. Masę podzielić na trzy części i przełożyć wafle. Owinąć je szczelnie folią spożywczą, nakryć deseczką i obciążyć czymś ciężkim (np. kartonem mleka). Wstawić do lodówki na godzinę. Kiedy masa stwardnieje wafel pokroić na prostokąty. W rondelku zagotować wodę i zdjąć z ognia. Na garnku z wrzątkiem umieścić miskę z połamaną czekoladą i rozpuścić nad parą. Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do woreczka, odciąć róg i wcisnąć polewę na wafle. Kiedy czekolada zastygnie wafelki zamknąć w pojemniku i schować do lodówki. 

3 komentarze:

  1. A ta wódka to ma działanie tylko smakowe ? Czy można ją pominąć, żeby dzieci mogły jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodam aromatu rumowego ze 3 krople. Mysle, ze do smaku tulip :-)

      Usuń